Finlandssvensk forfatter til Tromsø

Nå stiller skoleelever i Tromsø inn språkøret på svensk – Snart braker Nordisk Forfatterbesøk 2017 løs, og den finlandssvenske forfatteren Sanna Tahvanainen kommer på besøk!

For niende gang sender Foreningen Norden nordiske barne- og ungdomsbokforfattere på turné til norske skoler med prosjektet  Nordisk forfatterbesøk. I løpet av uke 17 (24. – 28. april) skal finlandssvenske Sanna Tahvanainen besøke skoleklasser i Tromsø for å fortelle om sitt forfatterskap – på finlandssvensk, selvfølgelig.

Norske skoleelever eksponeres for skandinaviske språk i mindre grad enn tidligere, blant annet på grunn av dubbing i media og nedprioritering av nabospråkundervisning i skolen. Gjennom prosjektet Nordisk forfatterbesøk ønsker Foreningen Norden å gjøre nabospråkundervisningen mer levende – bokstavelig talt.

– Vi ønsker å vise elevene at det er lett å forstå nabospråk, og at det nordiske språkfellesskapet også gjelder Finland, sier Inger Mjøsund, leder i Foreningen Norden Tromsø. – Med en liten porsjon øvelse håper vi unge forstår at språk ikke er noen hindring for å boltre seg i utdanningstilbud og etter hvert arbeidsmarked i hele Norden.

I anledning Finlands 100-årsjubileum ønsker Foreningen Norden å løfte fram finske forfattere for skoleelevene i Norge. Da får elevene erfare at både svensk og finsk er offisielle språk i Finland, og en mulighet til å lære den finlandssvenske uttalen å kjenne.

Les mer om prosjektet Nordisk Forfatterbesøk her

Sanna Tahvanainen / Photo by Cata Portin

Sanna Tahvanainen / Photo: Cata Portin

Sanna Tahvanainen er fra Finland og har finlandssvensk som morsmål. Siden debuten som 19-åring har hun skrevet både dikt, romaner, avisspalter, skuespill og barnebøker. Hun har også studert litteratur ved Åbo Akademi og litteratur og kvinnestudier ved Århus Universitet.

Noen av Tahvanainens bøker har blitt karakterisert som bidrag i ”Girl Power-sjangeren”, og sterke skikkelser som Coco Chanel og dronning Victoria av England er hovedpersoner i hver sin roman. Hun har også vært en engasjert spaltist i Hufudstadsbladet, Finlands største svenskspråklige avis.

Sanna Tahvanainen ble i 2016 nominert til Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris for boken Dröm om drakar, og vunnet flere priser for sine bøker. Hun har akkurat utgitt en ny barnebok, Kurre Snobb och popcornen.

 

Les mer om Sanna Tahvanainen og få smakebiter på noen av bøkene hennes her

 

Tahvanainen skal møte Tromsø-elever følgende dager:

Mandag 24/4: Stakkevollan barnehage og Varden barnehage
Tirsdag 25/4: Gyllenborg skole og Hillesøyskolen, avd. Brensholmen
Onsdag 26/4: Tromstun skole
Torsdag 27/4: Mortensnes skole
Fredag 28/4: Tromstun skole

Nordisk forfatterbesøk 2017 er støttet av Nordisk ministerråd og Finsk-Norsk kulturinstitutt

Heidi L. Grønseth
Heidi Lønne Grønseth er Foreningen Nordens skoleansvarlige. Hun følger opp våre skole- og bibliotekmedlemmer, og holder seg godt oppdatert på fagfeltet nordiske språk.

Hva mener du?

*