Tekst: Marie Veblungsnes Nybakk, foto: Jostein Nese
Grytidlig den 16. april satte en busslast med spente filologer fra Sam Eyde videregående skole i Arendal kursen mot Island. Etter to års planlegging var det endelig klart for studietur.
Lærerikt besøk på Tæknaskolinn
Blant turens høydepunkter var besøket på Tækniskolinn, der vi ble godt tatt i mot av Fjölnir Ásbjörnsson. I likhet med Sam Eyde vgs er Tækniskolinn en stor yrkesskole, med 2500 elever, 270 ansatte og et stort mangfold av studieprogram. Elevene kan gå studieforberedende, smykkedesign, interiørdesign, elektrofag, byggteknikk og IT, eller velge multimediefag, mesterbrev og navigasjon på universitetsnivå.
Ásbjörnsson ga oss et interessant innblikk i deres modulbasert undervisningsmodell. Elevene på skolen skal gjennom det samme pensumet, men de kan selv bestemme tempoet. Var det noe som var vanskelig er det rom for å bruke lengre tid på dette. Hvis det er enkelt kan de bruke kortere tid.
Et turkisblått bad i Den blå lagune varmet godt etter en lang reise.
Elevene har også mulighet til å bestille veiledning av faglærerne. Disse «timebestillingene» er gjerne populære når det nærmer seg eksamen eller tentamen. I motsetning til praksis i Norge er det ikke krav om diagnose eller vedtak for ekstra hjelp. Elever med behov for ytterligere faglig støtte kan også oppsøke lærere på biblioteket. Videre får elevene tilbud om hjelp i perioder hvis det er et spesifikt emne de sliter med. Det er med andre ord opp til elevene selv å søke hjelp. For oss i Norge kunne en slik ordning være enormt ressursbesparende siden elevene må ha diagnose for å få hjelp. For det andre er det ofte flere instanser som er involvert og sjeldent at elevene må yte noe selv.
På Thingvellir brukte tinglederene de store steinveggene til å lage ekko, slik at publikum kunne høre hva de sa.
Selv om innbyggertallet er lavt på Island er det ikke var vanskelig å få lærlingplass, blant annet fordi næringsliv og bedrifter er medeiere i skolen. Tækniskolinn har også egne rådgivere som jobber med utplassering.
En reise i rik natur og historie
«Den gyldne sirkel» sto selvsagt også på agendaen. Det kalde været la ingen demper på stemningen da vi besøkte Thingvellir, verdens eldste tingplass, geysirene på Hafnartún, og den slående, vakre fossen Gullfoss. Vi kommer ikke til å se på de norske fossene med samme øyne igjen!
Strokkur, den kanskje mest kjente geysiren, hadde seks utbrudd i timen!
Vi så også Landnåmnsutstillinga, et moderne museum om bosetningen av Island med modeller av ulike hus, dyr som levde på Island og innbyggernes levekår. Siste stopp var Sagamuseet, et historisk museum som fokuserte på viktige momenter i islandsk historie, slik som de første beboerne på øya, innvandringen fra Norge, kristningen av Island og svartedøden.
Uforglemmelig eventyr
Uten hjelpen fra Gudny Scheving, fylkeskommunen ved utdanningssjefen, avdelingsleder Torgeir Moen samt Foreningen Norden hadde ikke dette vært mulig. Kanskje dette kan åpne for et videre samarbeid mellom skolene våre? En ting er helt sikkert: denne turen har vært som et eventyr vi ikke kommer til å glemme!