Foreningen Norden deltok med uttalelse og innspill til Statsbudsjettet 2017 i oktober. Generalsekretær Espen Stedje og nestleder Leif Holst Jensen var på Stortinget for å fremme et styrket nordisk perspektiv i kultur- og samfunnslivet overfor Familie- og kulturkomiteen. Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen har fått innspill om at styrkede klasseutvekslingsmuligheter og Norden-undervisning er viktig for gi dagens unge kompetanse til å ta aktivt del i det nordiske samfunnet og fellesskapet.
Notat fra Foreningen Norden overlevert Familie- og kulturkomiteen på Stortinget den 24. oktober 2016
Styrk det nordiske perspektivet i norsk kultur- og samfunnsliv
Foreningen Norden ber Familie- og kulturkomiteen:
- bidra til å styrke det nordiske perspektiv innen kultur- og samfunnsliv
- presisere at styrket skandinavisk språkfellesskap er viktig del av arbeid for sterkt norsk språk
- bidra til å styrke båndene mellom Finland og Norge i jubileumsåret 2017
- bidra til å øke kunnskapen av nordisk samarbeid i det norske formannskapsåret i Nordisk ministerråd 2017
I 2017 vil det være ekstra fokus på nordisk samarbeid: Norge har formannskapet i Nordisk ministerråd og Finland feirer 100-årsjubileum.
Nordisk dimensjon i norsk kulturpolitikk
Det nordiske perspektivet må være en integrert og uttalt del i norsk kultur- og samfunnsliv generelt. Norsk kultur, identitet og samfunnsliv kan ikke forstås uten en nordisk kontekst. I en globalisert verden blir dette viktigere. Kulturuttrykkene er limet i det nordiske samarbeidet, og må ha en sentral plass i norsk kulturpolitikk.
Presisér det skandinaviske språkfellesskapets betydning for sterkt norsk språk
I forslag til statsbudsjett er det foreslått å endre bevilgningsstrukturen til språkpolitiske tiltak. I den sammenheng er det særlig viktig at komiteen presiserer i føringene for tildeling at det skandinaviske språkfellesskapet er en viktig del av norsk språkpolitikk. Språkfellesskapet er en forutsetning for å fremme det norske språkets status og bruk. Norsk språk har et bruksområde med over 20 millioner mennesker, over hele Norden. En fortsatt god nabospråkforståelse (forståelse av dansk og svensk) er helt sentralt for å opprettholde det norske språkets domene.
Foreningen Norden styrker det folkelige nordiske samarbeidet
Den folkelige støtten for nordisk samarbeid er bred og foreningen opplever en økende interesse for Norden. Foreningen er glad for at den norsk-finske relasjonen blir verdsatt i 2017, og ser fram til å styrke forbindelsene i anledning Finlands 100-årsjubileum.
Det frivillige nordiske arbeidet rundt om i Norge er betydelig og hvert år engasjerer Foreningen Norden titusener i nordiske aktiviteter gjennom bl.a. Nordens språkpris, Nordisk bibliotekuke, Nordiske forfatterbesøk for barn og unge, Nordjobb, magasinet Norden, seminarer, samt samarbeid med andre organisasjoner og myndigheter og et omfattende tilbud til skoler.
Espen Stedje, generalsekretær
Leif Holst Jensen, nestleder
Høringen ligger tilgjengelig i Stortingets vidoearkiv (Foreningen Norden begynner ved 25:35)
Notat fra Foreningen Norden overlevert Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget den 18. oktober 2016
Foreningen Norden ber Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen
- bidra til å styrke det nordiske perspektivet i grunnskolen og videregående opplæring, samt innen forskning.
- å gjøre Foreningen Nordens stipendordning for nordisk elev- og lærerutveksling til et reelt og motiverende tilbud til skoleelever i Norge.
- prioritere bilaterale forbindelser og utvekslinger mellom Finland og Norge i 2017, i forbindelse med Finlands 100-årsjubileum.
Det arbeides etter tre overgripende mål for kunnskapssektoren:
- utdanning og læring for utvikling og deltaking i samfunnet for kvar einskild
- kompetanse som trengst i dag og i framtida
- kunnskap for ny erkjenning, samfunnsutvikling og konkurransekraft
Alle barn skal få kunnskap om Nordens språk, kultur og samfunn gjennom skolegangen. (Iht. kompetansemål, Helsingforsavtalen m.m.) Det bidrar til å nå de overordnede målene. En sterk nordisk kultur- og språkforståelse er grunnleggende for at hver enkelt får kompetanse og lik mulighet til å ta del i det nordiske kultur- og språkfellesskapet, og videre i det nordiske kultur- og næringslivet og fellesnordiske studie- og arbeidsmarkedet. I oktober 2016 stilte de nordiske statsministerne seg bak målet om å gjøre Norden til verdens best integrerte region.
Foreningen Norden er bekymret for synkende deltakelse av norske skoler i nordiske samarbeidsprosjekter i grunnopplæringen. Vi mener mye ligger i manglende bevissthet om muligheter og verdi i nordisk skolesamarbeid og mindre kjennskap til tilgjengelige programmer. Nordiske programmer trenger en styrket overbygning og oppfølging som skaper bedre forutsetninger og rammer for varige nordiske skolesamarbeid.
Foreningens stipendordning for nordisk elev- og lærerutveksling har vært et reelt og motiverende tilbud til skoleelever og lærer i Norge. Vi har tidligere sett at stipendene har skapt varig nordisk aktivitet på skoler, og bruk av øvrige nordiske undervisningsmateriell og –aktiviteter. Stipendene er også en potensiell inngangsport til bruk av andre nordiske programmer.
Norge har i 2017 formannskapet i Nordisk ministerråd og vil ha et spesielt ansvar for å løfte frem nordiske saker. I tillegg har Finland sitt 100-årsjubileum. De finsk-norske forbindelsene er gode, men svært tynne. Jubileet gir mulighet til å styrke de bilateral forbindelsene.
Espen Stedje, generalsekretær
Heidi Lønne Grønseth, rådgiver innen språk- og utdanningsfeltet