Finland 100 år

Finland ble en selvstendig stat den 6. desember 1917, og markerer sitt 100-årsjubileum med et variert program under temaoverskriften Tilsammans/Yhdessä. Foreningen Norden er med på feiringen, og benytter anledningen til å lære mer om, og knytte tettere bånd til vårt naboland. Blant annet blir vi kjent med tegneseriefiguren Matti, og utstillingen 100 betydningsfulle gjenstander fra Finland.

Her finner du det du trenger å vite om 100-årsfeiringen!


Kronikk: Finlands nordiske orientering
Henrik-wilen kopi

Finland har både har nærmet seg og fjernet seg fra resten av Norden opp gjennom årene. Hvordan forholder landet seg til det nordiske samarbeidet i dag? Leder i Foreningene Nordens Forbund, Henrik Wilén, har skrevet en kronikk hvor han ser nærmere på Finlands orientering mot Norden i jubileumsåret 2017.

Norden leser finsk litteratur i Nordisk bibliotekuke 2017
Skjermbilde 2017-05-24 kl. 15.57.08

I novembermånedens mørke tenner vi igjen levende lys og samles til høytlesning av god nordisk litteratur – til samme tid, i over 2000 barnehager, skoler og bibliotek i hele Norden. I prosjektet Nordisk bibliotekuke benytter vi 100-årsjubileet til å løfte fram finsk litteratur for både barn, unge og voksne.

Nordisk bibliotekuke arrangeres over hele Norden 13. – 19. november 2017

Les mer her

#mattipåtur / #mattimatkalla 

#mattipåtur Matti - Postkort

Tegneseriefiguren Matti fra Finnish nightmares gir et humoristisk bilde av det noen vil si er en (stereo)typisk finne. Andre vil kanskje mene at han representerer mange fra hele Norden. Hva synes dere? I år er Matti på reise. Send Matti som en hyggelig oppmerksomhet til noen, eller ta ham med på tur. Er det noe i nærmiljøet dere tror han vil like? Følg Mattis reise på Instagram #mattipåtur, og bidra gjerne med eget bilde!

Bestill Matti-kort her: http://www.norden.no/nettbutikk/matti-postkort/


Finlandssvensk forfatter besøker Tromsø

Sanna Tahvanainen / Photo by Cata Portin

I 2017 er Nordisk forfatterbesøk en del av markeringen av Finlands 100 års-jubileum! I april reiser den finske forfatteren Sanna Tahvanainen fra Helsingfors for å besøke skoleelever i Tromsø. Der skal hun snakke om bøkene sine og det å være forfatter på sitt eget morsmål: svensk.

Les mer om Nordisk forfatterbesøk!


100 gjenstander fra Finland150217_100-esinetta-suomesta_kuva-timo-junttila

På Nordens dag 23. mars åpner den digitale utstillingen 100 gjenstander fra Finland. Med bilder og tekst presenteres 100 gjenstander, som gjennom Finlands historie har påvirket samfunnet og befolkningen. Finsk-norsk kulturinstitutt har laget et undervisningsopplegg til utstillingen, for elever i alderen 10-16 år. Utstillingen passer for alle aldere. 

Se utstillingen på www.100objects.fi fra og med 23. mars.

Undervisningsopplegget finner du på www.finno.no.


Finland på timeplanenPiirretty_Suomen_lippu_ja_lapset_Suvi-Tuuli Kankaanpää

I anledning Finlands 100-årsjubileum oppfordrer Foreningen Norden lærere og elever til å lære mer om Finland og knytte tettere bånd til vårt naboland.
Her finner du forslag til materiell og aktiviteter for Finlands-undervisning


Norden-lokallagene arrangerer Finlands-seminarer og reiserhelsinki

En rekke av våre lokallag har planlagt arrangementer om og reiser til Finland i løpet av 2017.

Hold deg oppdatert på aktivitetene i ditt lokallag via lokallagssidene og aktivitetskalenderen!