Finland på timeplanen

Finland ble en selvstendig stat den 6. desember 1917, og markerer sitt 100-årsjubileum med temaoverskriften Tilsammans/Yhdessä i 2017. Foreningen Norden har deltatt i feiringen, og oppfordrer lærere og elever til å lære mer om Finland og knytte tettere bånd til vårt naboland. Her følger forslag til materiell og aktiviteter for Finlands-undervisning!

 

Finland100 - Tegnekonkurranse for grunnskoleeleverBli med i tegnekonkurranse om Finland! NB: Konurransen er avsluttet.

Finlands ambassade i Oslo og Foreningen Norden inviterer barneskoleelever i hele Norge til tegnekonkurranse for å feire Finlands 100-årsdag den 6. desember 2017!

I premiepotten ligger kinobilletter til hele klassen og mummikopper, og de beste bidragene blir vist fram i Oslo rådhus i desember.

Frist for å sende inn bidrag: 17. november 2017
Se her for konkurranseinstruksjoner

 

Kart over Finland Pohjola Norden

Fakta om Finland

Fakta om Finland på FN-sambandets nettsider

 

Kart over Finland i Norden

 

Skjermbilde 2017-08-18 kl. 10.43.57Språk i Finland

1 § Nationalspråken: Finlands nationalspråk är finska och svenska.

Finland har to offisielle nasjonalspråk, finsk og svensk, og finske elever lærer både finsk og svensk på skolen. Omtrent 6% av Finlands befolkning har svensk som morsmål, de fleste bosatt ved Finlands sør- og vestkyst. Språksituasjonen skaper mye debatt.

Se Finlands språklov her

 

 

Plakat Nordisk bibliotekuke 2017Les finsk barne- og ungdomslitteratur med elever fra hele Norden

I anledning Finlands 100-årsjubileum har Nordisk bibliotekuke valgt å fremme finsk litteratur i år, og dette årlige høytlesnings- og litteraturprosjektet går av stabelen 13. – 19. november.

Tenn stearinlys og les Mauri Kunnas Skatteøya, Maria Turtschaninoffs Maresi eller Ulla-Lena Lundbergs Is høyt for elevene mandag 13. november (eller på et annet passende tidspunkt i løpet av uka), og delta Nordens største høytlesningsstund. Høytlesningsutdragene ligger klar for utskrift på www.bibliotek.org. Der finner du også årets plakat, en idékatalog med tips til aktiviteter og en liste med annen relevant nordisk barne- og ungdomslitteratur. Husk å registrere dere dersom dere deltar, så vi kan se hvor mange vi faktisk er!

Nordisk bibliotekuke og årets høytlesningstekster finner du her

 

Skjermbilde 2017-08-16 kl. 13.50.16

Se finsk kortfilm

På Foreningene Nordens undervisningsportal www.nordeniskolen.org finnes tekster, lydspor, spill, undervisningsoppgaver og kortfilmer tilpasset ulike klassetrinn og temaer. Du finner to finske kortfilmer som passer for mellomtrinn:

Open yllätys (overraskelsen) som handler om en finsk skoleklasses forhold og vennskap til læreren sin.

Sirrka (jentenavn), er en poetisk film om en gutts første kyss og den første forelskelsen.

(Husk å opprette gratis profil på nordeniskolen.org for å få full tilgang til alt materiell.)

 

1967 Sarvis sled. Photo Museokeskus Vapriikki100 gjenstander fra Finland – en digital utstilling

Med en gjenstand fra hvert av de siste 100 årene gir den digitale utstillingen «100 gjenstander fra Finland» innblikk i Finlands utvikling gjennom 100 selvstendige år. Utstillingen er laget av Finlands institutt i Estland.

Se den digitale utstillingen her

Se undervisningsopplegg (10-16 år) og lærerveiledning til utstillingen her.

matti-transparent kopi

Bestill Matti fra Finnish Nightmares

Tegneseriefiguren Matti fra Finnish nightmares gir et humoristisk bilde av en «typisk finne». Han er sjenert, liker ikke småprat med fremmede eller å ha ukjente folk for tett innpå seg. I samarbeid med Finsk-norsk kulturinstitutt deler vi ut klassesett av Matti-postkort helt gratis til våre medlemsskoler.

Bestill Matti-postkort til elevene her

 

Skjermbilde 2017-08-18 kl. 11.01.56

 Test Finlands-kunnskaper med Kahoot-quiz!

Undersøk elevenes forkunnskaper, eller finn ut hva de har lært med Kahoot-quizen Finland100!

Gå direkte til quizen her