Nordisk litteraturuke

Hvert år, i novembermånedens mørke, inviterer Foreningen Norden skoler, bibliotek, barnehager, lokallag og andre institusjoner i hele Norden til Nordisk litteraturuke.

Bibl.uke 2015Ved morgengry og i skumringstimen samler vi over 2000 medarrangører og tusenvis av barn og voksne for å tenne levende lys og lese høyt fra utvalgt nordisk litteratur – til samme tid, over hele Norden! Dette er grunnlaget for en uke fylt med nordisk litteratur og videreføring av en rik fortellertradisjon.

Hvert år velges et nytt tema og nye utdrag fra relatert nordisk litteratur. Tidligere har vi blant annet tatt for oss ‘Det magiske Norden’, ‘Mangfold i Norden’ og ‘Troll i Norden’. Barn og voksne har samlet seg for å lytte til utdrag fra svenske Astrid Lindgrens Bröderna SkumringstimenLejonhjärta, finske Johan Ludvig Runebergs sagn, islandske Arnaldur Indriðasons krim Grafarþögn og danske Jakob Martin Strids Mustafas Kiosk.

Tidspunkt: Uke 46 hvert år (midten av november).

Mandagen kaller vi Den store høytlesningsadagen. Det er da de fleste holder høytlesningsstund.

For informasjon om årets Nordisk litteraturuke, besøk nordisklitteratur.org.

Nordisk litteraturuke het Nordisk bibliotekuke fra oppstarten i 1997 t.0.m. 2017. Med nytt navn ønsker vi å inkludere et økende engasjement i skole, barnehage og andre organisasjoner.

 

”Vi har hatt Morgengry fleire år, og elevane set stor pris på stundene. Spanande med nordiske forfattarar; enkelte er kjende, men for oss har det alltid vore nokre heilt nye namn. Bra!”

 

Nordisk litteraturukes to hovedarrangementer:

Trollstemning preget Morgengry og Skumringstimen i 2014.

Trollstemning preget Morgengry- og Skumringstime-arrangementetene i 2014.

Morgengry:

Høytlesning for barn og unge om morgenen (kl 09.00)

Skoler, skolebibliotek og klasser deltar gjerne ved Morgengry, med stemningsfull samlingsstund med levende lys og høytlesning av årets tekster for barn og ungdom.

Skumringstime:

Høytlesning for unge og voksne på kvelden (kl 19.00)

Bibliotek og lokallag holder gjerne arrangement i Skumringstimen. Unge og voksne fra lokalmiljøet inviteres til høytlesning av årets tekster for ungdom og voksne på kvelden.

 

”Det er første gang skolen deltar i Nordisk bibliotekuke, men det er noe vi garantert vil fortsette med. Setter Norden, vårt fellesskap, verdigrunnlag OG lesing/litteratur på dagsorden!”

 

Arrangører: Hvordan delta?
www.nordisklitteratur.org finnes informasjon om årets tema og litteratur, nedlastbare tekstutdrag og idékatalog for aktiviteter. Noen skoler og bibliotek holder seg til den enkle grunnideen og tenner lys og leser høyt fra årets tekster. Andre utvider lesestunden med annen nordisk litteratur og undervisning om Norden, arrangerer leker, quiz og spill, inviterer til forfattermøter, utstilling og konsert, foredrag og diskusjon over årets tema. Det er opp til hver enkelt arrangør.

Passer ikke hovedtidspunktene (kl 09.00 og 19.00) eller årets tekstutvalg, er det selvsagt åpent for å finne tider og litteratur som passer bedre.

Meld din skole, ditt bibliotek eller lokallag på til årets litteraturuke her